دانلود پایان نامه

ه شده و هوای آن توسط دستگاه مخصوص خارج و سپس درب آن مسدود و غیر قابل نفوذ می گردد. با توجه به غیر قابل نفوذ بودن کیسه ها در مواقع ضروری می توان آن ها را در محل های خاص حتی در دریاها نگهداری نمود. از معایب آن می توان به هزینه نگهداری و ذخیره سازی بالا اشاره کرد[5].
2-5-1-5 نگهداری غلات در فضای باز10
این‌ روش‌ به‌ جهت‌ دپوی‌ موقت‌ گندم‌ و به علت‌ کمبود فضای‌ استاندارد ذخیره‌ سازی‌ گندم‌ درمناطق خشک کشور ما انجام می شود. در صورتیکه‌ رطوبت‌ در خارج‌ از حد متعارف‌ و معمول‌ باشد، گندم‌ ذخیره‌ سازی‌ در معرض‌ خطر رشد و نمو قارچ‌ قرار گرفته‌ و با توجه‌ به‌ اینکه‌ عملیات‌ جداسازی‌ گرد و غبار و همچنین‌ کنترل‌ درجه‌ حرارت‌ در این‌ انبارها انجام‌ نمی‌گیرد، فساد و ضایعات‌ گندم‌ را شاهد خواهیم بود. عدم‌ امکان‌ اختلاط‌ گندم‌، محدودیت‌ کنترل‌ پارامترهای‌ کمی‌ و کیفی‌ گندم‌، آسیب‌ پذیری‌ نسبتا بالا در مقابل‌ شرایط‌ جوی‌، عدم‌ امکان‌ کنترل‌ آلودگی ها و آفات‌ انباری‌، عدم‌امکان‌ بوجاری‌ و هوادهی‌ از جمله‌ نارسائی های‌ عمده در ‌این‌ روش‌ نگهداری‌ می‌باشد[14].
2-5-1-6 سیلوهای بتنی غلات
سیلوهای‌ بتنی‌ را می‌توان‌ مطمئن‌ترین‌، مستحکم ترین‌ ولی‌ پرهزینه ‌ترین‌ روش‌ نگهداری‌ غلات‌ به‌ حساب‌ آورد. ظرفیت‌ این‌ سیلوها متفاوت‌ می‌باشند و در گذشته‌ با توجه‌ به‌ جمعیت‌ کمتر شهرها و همچنین‌ کمتر بودن‌ وسایل‌ و امکانات‌ حمل‌ و نقل‌، معمولا سیلوها را با ظرفیت‌ کوچک‌(پنج‌ تا بیست‌ هزار تن‌) احداث‌ می‌نمودند، اما امروزه‌ با توجه‌ به‌ تراکم‌ جمعیت‌ در شهرها و سهولت‌ حمل‌ و نقل‌، سیلوهای‌ با ظرفیت‌ بالاتر توجیه بیشتری‌ پیدا کرده‌اند.
ساخت‌ این‌ سیلوها که‌ معمولا با بتن‌ مسلح‌ اجرا می‌گردد، نیاز به‌ سرمایه‌ گذاری‌ زیاد دارد و باید در مناطقی‌ که‌ نیاز به‌ ذخیره‌ سازی‌ بلند مدت‌ گندم‌ وجود دارد، احداث‌ شوند. در سیلوهای‌ بتنی‌ ضمن‌ وجود امکان‌ اختلاط‌ گندم‌، کنترل‌ درجه‌ حرارت‌ و رطوبت‌ گندم‌، کنترل‌ و مبارزه‌ با آفات‌ انباری‌ و همچنین‌ عملیات‌ بوجاری‌ صورت‌ می‌پذیرد. سیلوهای‌ عمودی‌ بتنی‌ حدودا از ابتدای‌ قرن‌ گذشته‌ در دنیا و به‌ موازات‌ پیشرفت‌ تکنولوژی‌ متداول‌ شده‌ است‌ و در کشور ما نیز نزدیک‌ به‌ هفتاد سال‌ قدمت‌ دارد. سیلوهای عمودی11 بتنی غلات، از یک یا تعداد زیادی مخزن استوانه ای و یا چند ضلعی که آن را اصطلاحا کندو می نامند، تشکیل شده است. هر کندو دارای دریچه‌ ای در سقف بوده و کف کندو مسطح یا قیفی شکل می‌باشد. ارتفاع سیلوها به طور متوسط 60 متر و قطر هر کندو حدود 12 متر است. سیلوهای بتنی دیگر، سیلوهای بتنی افقی12 هستند که در این سیلوها عمل پر و تخلیه کردن بطور مکانیزه انجام می‌شود. این سیلوها ارتفاع کمی داشته و عمل تهویه به خوبی در آن ها انجام می‌شود ولی سطح زیادی از فضا را به خود اختصاص می‌دهند.
بطور کلی از مزایای این انبارها می توان به نگهداری بلند مدت گندم، عایق بندی مناسب نسبت به دما و رطوبت، مقاومت مناسب در برابر خوردگی، تخلیه آسان، مقاوم در برابر حوادث طبیعی مانند سیل، زلزله و طوفان، امکان هوادهی راحت و در نهایت رعایت بهتر مسایل بهداشتی به دلیل جدا بودن کندوهای سیلو از یکدیگر اشاره نمود. معایب این سیلوها شامل هزینه ی بالای ساخت و طراحی، امکان ترک خوردن بدنه ی سیلو، هزینه ی بالای نگهداری و عدم جابجایی سیلو می باشد[14].
2-5-1-7 سـیلوهای فلزی
جنس این سیلو از فولاد و آلیاژهای آلومینیم معمولا موجدار با ظرفیت 10000-500 تن می باشد.در این سیلوها چندین کندو با ارتفاع کمتر از 20 متر و قطر 12-10 متر در مجاورت یکدیگر قرار گرفته اند.
اجرای‌ سیلوهای‌ فلزی‌ که‌ از قطعات‌ پیش‌ ساخته‌ تشکیل‌ شده‌اند، محتاج‌ نقشه‌های‌ اجرایی‌ بسیار ساده‌ و مدیریت‌ اجرایی‌ آسان‌ است‌. سیلو های فلزی کاملا جوش کاری شده13 در این نوع سیلوها به وفور دیده می شود[23].
از مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره نمود[5]:
-هزینه های ساخت کمتر نسبت به انواع بتونی
-سرعت ساخت بیشتر نسبت به سیلو بتونی
-سبکی وزن
-امکان جابجائی سیلو
-سیلوهای فلزی از نظر رعایت مسائل بهداشتی و محافظت در برابر حیوانات? پرندگان و حشرات دارای قابلیتی همانند سیلوهای بتونی می باشند.
-امکان کنترل درجه حرارت و رطوبت از طریق هوادهی و دوران
-امکان تعبیه سیستم های تهویه(به دلیل اینکه سیستم تهویه بر روی قابل نصب می باشد).
-سهولت تمیز کردن دیوارهای سیلو
-امکان آسان جایگزینی قطعات(بدون نیاز به متخصص)
-امکان تغییر ظرفیت سیلوی فلزی( کاهش یا افزایش)
-طول عمر نسبتا بالا حدود 40 سال
– امکان نصب صفحات متخلخل در کف که باعث هوادهی مطلوب و تسهیل در تمیز کردن می شود.
– رعایت اصل FIFO14
-امکان نگهداری جداگانه گندم های مختلف
-حداقل بودن سایش دانه ها بر روی جداره سیلوها( دانه های گندم برای تخلیه روی همدیگر می غلتند و نه روی جداره )
-امکان اختلاط گندم های متنوع در هنگام صادرات و تهیه آرد مناسب
و معایب سیلوهای فلزی عبارتند از :
-مقاومت کمتر نسبت به سایش در مقایسه با سیلوهای بتونی
-تبادل حرارتی بیشتر(هنگامی که رطوبت غله بالا باشد به دلیل بالاتر بودن هدایت حرارتی استیل باعث تبادل حرارت بین بیرون و داخل توده غله می شود. این حالت باعث کندان
سه شدن رطوبت در سطح دانه شده که از پیامدهای آن رشد کپک ها و همچنین پدیده خود گرمایی مرطوب خواهد شد.)
-ضعف در برابر حریق
-شبنم زدن سقف سیلوها در شب
-عمر کوتاهتر نسبت به سیلوهای بتونی
-عدم استفاده از فضای بین کندوها در سیلوهای فلزی

مطلب مشابه :  منابع پایان نامه ارشد دربارهبهبود عملکرد، زنان باردار

2-6 مدیریت و بهداشت انبارها
مدیریت علمی ذخیره غلات یکی از اجزای مهم و حساس سیستم تولید غلات در تولید کشاورزی مدرن بشمار می آید. در سال های اخیر به ویژه در کشورهای در حال توسعه شاهد کاهش مجموع ذخیره غلات در طی زمان نگهداری به دلیل عدم وجود مدیریت علمی ذخیره سازی صحیح، بوده ایم. بنابراین طرح ریزی یک سیستم مدیریت پیشرفته ذخیره و نگهداری غلات با فنون و اطلاعات علمی پیشرفته روز دنیا، برای پیاده سازی و اجرای مدیریت علمی مناسب که در نهایت منجر به افزایش سطح پیشرفته ای از تولید دانه خواهد شد، بسیار ضروری است. در سال های اخیر، تعداد مقالات تخصصی زیادی عمیقا درباره دغدغه چگونگی طراحی و اجرای اینگونه از سیستم ها و ارایه آزمایشات و نتایج کاربردی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. عموما می توان مشکل مدیریت ذخیره غلات را، مدیریت مجموعه بزرگی از سیستم کنترل و تصمیم گیری بهینه و نحوه چگونگی کنترل و مدیریت مجموعه ای از اهداف دانست.
بنابراین عواملی وجود دارند که بر طراحی و اجرا این سیستم تاثیر می گذارند که شامل: نوع و کیفیت ذخیره کردن غلات، تاسیسات و امکانات برای ذخیره کردن، دما و رطوبت محیط، انواع مختلفی از آفات که هدف اصلی از این مدیریت کنترل محیط ذخیره غلات بصورت طبیعی است و در معرض هوا قرار دادن بطور مصنوعی برای از بین بردن هرگونه شرایطی که منجر به نابودی غلات می شود و اطمینان از اینکه دما و رطوبت در حد ایمنی رعایت شده باشد[5].
یکی از مهمترین اعمال تکمیل کننده سیستم مدیریت پیشرفته غلات می توان به پیش بینی دقیق دما و رطوبت غلات موجود در انبارها در موقعیت های جغرافیایی مختلف اشاره کرد. در گذشته برای آنالیز دما و رطوبت مدل های ریاضی رگرسیونی خطی طراحی می شدند و در آن تاثیر غیر قابل انکار عوامل و یا اطلاعات مناطق جغرافیایی مختلف درپیش بینی، لحاظ نمی گردید. علاوه بر آن، چون آن مدل ها تنها تعداد کمی از فاکتورهای موثر بر دما و رطوبت را به عنوان پارامترهای ورودی استفاده می کردند و هچنین برای کل محیط فیزیکی انبارها ارزش دمایی و رطوبتی یکسانی را در نظر می گرفتند، بنابراین دقت و کاربرد آن ها عملا در محیط های واقعی رضایت بخش نبود. به هر حال در سال های اخیر بعضی از مدل های ریاضی بر پایه تحلیل معادلات دیفرانسیل در جهت پیش بینی و شبیه سازی دما و رطوبت در هر موقعیت حاکم بر فضای موجود درانبارها به شرط بررسی مجموعه ای از دما و رطوبت های مختلف طراحی شده اند که رضایت بخش اند[14].
در سـیلوها و انبارهای بزرگ بطور معمول گندم هایی را نگهداری می کنند که مقدار رطوبت آن ها از 13- 12 درصد تجاوز نکند. در عملیات بازرسی، علاوه بر انجام بررسی های لازم در مورد کیفیت محصول، سالم بودن و یا میزان آلودگی آن به آفات و عوامل بیماری زای مختلف نیز باید مشخص شود تا در صورت نیاز، قبل از تحویل گرفتن در زمینه مبارزه با آن ها اقدام گردد.
در انبارهای ذخیره سازی غلات، آذوقه و محصولات کشاورزی، رعایت برخی نکات به منظور حفظ سلامت و بهداشت مصرف کنندگان و جلوگیری از زیان های اقتصادی ناشی از عدم مراقبت و یا فعالیت آفات لازم است[13]. در ادامه به بررسی مهم ترین این نکات می پردازیم؛
2-6-1 شرایط ساختمان انبار[13]
-کف انبار باید محکم و بتونی باشد و با استفاده از عایق های ضد رطوبت، نسبت به رطوبت غیر قابل نفوذ باشد.
-سطح داخلی دیوار انبار بدون درزو شکاف و سفید رنگ باشد.
-سقف انبار باید سالم و بدون نقص باشد تا از نفوذ رطوبت، آفات و پرندگان به انبار جلوگیری شود.
-ساختمان انبار باید نسبت به نفوذ گرما مقاوم باشد( جهت انبار، رنگ سفید بیرونی).
-تهویه مناسب
-قابلیت نگهداری گاز سمی را به مدت حداقل 24 ساعت را دارا باشد.
2-6-2 بهداشت انبار[14]
-قبل از انبار کردن محصول جدید، ابتدا باقیمانده محصول سال قبل را خارج و سپس انبار را به دقت باید تمیز و جارو نمود و در صورت لزوم شسته و ضدعفونی کرد.
-از انبار کردن غلات با رطوبت بیش از حد مجاز(حداکثر13-12%) جلوگیری شود(بهینه10-9 %).
-محصول جدید در موقع انبار شدن باید عاری از هر گونه آلودگی به آفت باشد و در صورت آلودگی با آن مبارزه شود.
-از انبار کردن محصولات با ناخالصی زیاد یا دانه های شکسته فراوان جلوگیری شود و در صورت لزوم بوجاری گردد.
-درجه حرارت توده غلات باید(با استفاده از سوند) بطور هفتگی در چند نقطه اندازه گیری شود.
-سطح دیواره ها و سقف انبار باید به رنگ سفید باشد، لذا از بکار بردن دوغاب آهک که یک ماده قلیایی است باید خودداری گردد، زیرا این ماده قدرت حشره کشی بعضی از سموم آفت کش را پایین می آورد.
2-6-3 پذیرش محصول در انبار[14]
در پذیرش محصول رعایت چند نکته زیر حائز اهمیت می باشد؛
-توزین: پس از انجام عملیات بازرسی و نمونه برداری های لازم، در صورت پذیرفته شدن، محصول با باسکول های مخصوص وزن شده و مقدار، نوع، واریته آن و همچنین مبدأ، نتایج بازرسی و نمونه برداری در دفاتر انبار ثبت می گردد.
-صدور پروانه دریافت محصول: در این پروانه، تاریخ تحویل، نوع و کیفیت، مقدار و مبدأ محصول، نام و نشانی تحویل دهنده و مسیر و چگونگی حمل(کشتی، قطار، کامیون) در دو نسخه صادر می گردد
.
-نحوه چینش: کیسه های حاوی محصول را یک در میان، عرضی و طولی در جهت عرض انبار و در ردیف های موازی، طوری روی هم قرار می دهند که احتمال زمین ریختن آن ها نباشد.
-فیش انباری: در بخش انتهایی هر رج، فیش انباری الصاق می شود که در آن نوع محصول، تعداد کیسه ها، وزن کیسه ها، تاریخ ورود به انبار، تاریخ مبارزه با آفات و دیگر اطلاعات لازم نوشته می شود.
2-6-4 بازرسی و کنترل انبار[5]
در حال حاضر با بکارگیری روش های رایج فعلی، اگر در زمان دریافت محصول، آزمایش ها و نتایج بازرسی ها نشان دهنده آلودگی بیش از اندازه مجاز محصول به آفات باشد، می بایست با یکی از روش های معمول نسبت به مبارزه آن اقدام گردد.
-آغشته کردن مناسب محصول با گرد آفت کش و دُز15 توصیه شده.
-مایع پاشی با آفت کش های مناسب بر روی دانه های غلات.
-مایع پاشی روی غلات و حبوبات که روی زیراندازی به ضخامت کم پخش شده باشند.
-پاشیدن آفت کش گازی مایع، روی غلات به هنگام حرکت روی تسمه های نقاله.
-استفاده از قرص های گاززا.
-استفاده از سموم گازی در زیر چادرهای نایلونی و برزنتی غیر قابل نفوذ.
-استفاده از سموم پودری و پودر پاشی در اطراف و بروی کیسه های حاوی محصول در انبار.
-ثبت تاریخ و نوع آفت کش و مقدار مصرف سم.
با بکار بردن روش های منظم بازرسی ها، می توان از چگونگی فعالیت آفات مختلف و میکروارگانیسم ها مطلع شده و در زمان مناسب اقدامات لازم را به عمل آورد.
معمولاً حشرات در قسمت های فوقانی توده محصول بیشتر دیده می شوند، اما به منظور بازرسی دقیق لازم است تا از سطوح مختلف محصول حتی از مواد جارو شده و دانه های شکسته موجود در گوشه های انبار بازرسی به عمل آید.
برای پی بردن به وجود حشرات در انبار می توان از مواد شیمیایی جلب کننده، تله های نوری(به ویژه اشعه ماوراء بنفش)، مقواهای موج دار به عنوان پناهگاه و سایر موارد استفاده نمود تا با این روش ها، از وجود آفات مطلع گردید.
اقدامات رایجی که در این راستا انجام می گیرد، به این شرح می باشد؛
2-6-4-1 نمونه برداری
به منظور آگاهی از فعالیت آفات و همچنین تخمین میزان خسارت آن ها لازم است از نقاط مختلف محصول توده شده و از اعماق متفاوت آن بطور تصادفی نمونه برداری شود. یکی از روش های متداول برای این کار استفاده از سوندهای16 مختلف است.
یکی از راه های متداول نمونه برداری کار برد تله های نظیر پیت فال در سطح یا نزدیک سطح تله های چسبنده و تله های غذایی در سطح یا لابه لای محصول است که بصورت دورهای قابل جمع آوری وبررسی می باشند.

مطلب مشابه :  مقاله درموردشهرستان رودبار

2-6-4-2 غربال کردن
به منظور آگاهی از میزان آلودگی و تعیین تعداد حشرات، می توان نمونه محصول را غربال نمود. برای این کار از غربال هایی که قطر سوراخ های آن ها متناسب با نوع محصول است، استفاده می کنند.با این کار می توان با سرعت و دقت بیشتری تعداد حشرات موجود در نمونه را تعیین نمود.
2-6-4-3 تهویه دانه ها
فن در سیستم تهویه سیلو، مقدار هوای مشخصی را از داخل دانه ها عبور می دهد. اگر تهویه درست انجام شود غلات خنک شده و دما و رطوبت غلات در تمامی نقاط داخل سیلو برابر خواهد بود.
مزایای تهویه شامل موارد ذیل می باشد؛
– دمای کمتر شرایط نگهداری غلات مرطوب را برای مدت طولانی فراهم می کند.
– اختلاف رطوبت بین بارگیری های مختلف کمتر شده و از بین می رود.
– با ایجاد دمای برابر در توده غلات، از انتقال رطوبت جلوگیری می شود.
– از ایجاد توده های داغ در سیلو جلوگیری می شود.
– رشد قارچ کمتر شده و گسترش حشرات کاهش می یابد.
– دانه های انبار شده در


دیدگاهتان را بنویسید